Facebook
Terug naar home

Niessen & de Vries

5.¹

Richard Niessen en Esther de Vries

Tussen grote grijze gebouwen in Amsterdam Zuidoost is de kleurige ontwerpstudio van Richard Niessen (1972) en Esther de Vries (1974) gevestigd. Het is een studio aan huis; langs de keuken, de woonkamer en het kinderspeelgoed kom je via een lange wenteltrap in de studio van het duo.

Schetsen van een poster voor een expositie in Istanbul liggen op tafel. Het is een complex beeld; twee in elkaar verwikkelde linten met de namen Esther en Richard. “Als kijker moet je je best doen het beeld te ontrafelen. Het is geen platte, direct leesbare boodschap.” Kenmerkend voor de ontwerpen van Niessen en de Vries: complexiteit. “Wij volgen niet de normale logica van een affiche waarbij je een bepaalde leesrichting hebt. Dat zijn ongeschreven regels waar wij ons niet aan houden. Het liefst zetten wij de kijker op het verkeerde been, en laten hem zelf de regels ontdekken. Wij houden van mededelingen die niet zo duidelijk zijn. Je kunt het vergelijken met architectuur; veel gebouwen zijn logisch en hebben een duidelijke ingang. Als je dat verandert, moet je op zoek, maar zie je meer en word je uiteindelijk beloond. Zo ga je als kijker een dialoog aan met je omgeving.”

Architectuur komt vaak terug in het werk van Niessen en de Vries. Het wordt niet alleen gebruikt als hulpmiddel, maar ook als inspiratiebron. Niessen: “Bij het ontwerpen van een boek stel ik me een plattegrond voor. Dingen moeten ondergebracht worden in verschillende kamers. Een boek kan je vergelijken met een woonhuis of een tempel; dat zijn totaal verschillende boeken. Die manier van denken is voor ons een hulpmiddel geworden om orde en structuur aan te brengen in een ontwerp. Onze samenwerking is hier van afgeleid; ik maak de gevel en Esther geeft hier vorm aan. We vinden het leuk om samen te werken met opdrachtgevers. Die samenwerking kan je ook zien als een ruimte; wij stellen de kaders op en binnen die kaders gaan we zoeken naar de manier waarop de ruimte het best kan worden ingericht. Of klinkt dat heel erg vaag?”

Over de toekomst van grafisch ontwerpen heeft Niessen geen vastomlijnd idee. Wel heeft hij een advies voor ontwerpers van de toekomst: doe wat jij vindt dat noodzakelijk is. “Als je net afgestudeerd bent, heb je de mogelijkheid veel dingen te doen die jij op dat moment belangrijk vindt. Dat is het leuke van je eigen opdrachtgever zijn: je neemt meer risico’s en experimenteert veel. Als je later voor een opdrachtgever werkt, heb je veel aan die ervaring. Hierdoor ontstaat een eigen taal, en daarmee een nieuwe ontwerpvorm.”

www.niessendevries.nl

Interview door Julia de Blaauw.