Facebook
Terug naar home

Bart de Baets

35.¹

.

Bart de Baets woont en werkt in Amsterdam en is eind 2006 begonnen als zelfstandig grafisch ontwerper. Daarvoor werkte hij als assistent van Daniel van der Velden en Maureen Mooren voor het tijdschrift Archis. Hij geeft les op het Rietveld Academie en de KABK in Den Haag.

De Baets’ vrije werk en werk in opdracht gaan hand in hand. Zijn vrije projecten zijn merendeels experimenteel vormonderzoek, waarin hij zichzelf steeds weer probeert te verrassen. Het eigen werk plaatst hij ook op zijn website, zodat opdrachtgevers kunnen zien dat het naast elkaar bestaat. De vrije manier van werken voedt het werk in opdracht, dat maakt hem als ontwerper herkenbaar en zorgt voor vaste opdrachtgevers. Tegelijkertijd schrikt het ook opdrachtgevers af, omdat ze denken dat hij te veel te zeggen heeft, of zijn vorm te autonoom.

De Baets probeert telkens dingen op te zoeken die hij niet kent; hij speelt nooit op safe. “Soms moet je gewoon rare dingen doen.” Zijn inspiratie vindt hij op straat: ‘Bijvoorbeeld typografie op de achterkant van een vrachtwagen die op een gekke manier is afgebroken, waardoor er een nieuwe beeldtaal ontstaat.” Onhandigheid vindt hij interessant, bijvoorbeeld bij amateur grafisch ontwerpers die met een probleem te maken hebben, dat ze vervolgens negeren. Hij benadrukt dat hij graag met humor en taal werkt. “Het is allemaal heel simpel. Nou ja, simpel... Je ontwikkelt een oog voor onhandigheden die je opvallen of interesseren.”

Eigenlijk is hij niet bijzonder geïnteresseerd in grafisch ontwerpen. Wel vindt hij veel inspiratie bij kunstenaars zoals Wolfgang Tillmans en Richard Hawkins. Hij denkt dat grafisch ontwerpers steeds meer ruimte gaan veroveren in de wereld van kunst, en andersom: “Ook al word er enorm gesneden in de budgetten, denk ik toch dat het autonome een grote rol in grafisch ontwerpen gaat spelen. Daar wordt veel belang aan gehecht vanuit het opdrachtgevers perspectief.”

www.bartdebaets.nl

Interview door Irene Stoop.