Facebook
Terug naar home

Hans Gremmen

31.¹

.

Hans Gremmen (1976) werkt als grafisch ontwerper veel samen met fotografen. Na zijn studie is hij samen gaan werken met drie fotografen, en heeft hij met hen het tijdschrift ‘Fw:’ opgericht. Fw: is intussen uitgegroeid tot uitgeverij.

Zelf is Gremmen niet bezig met de vraag in welke richting hij werkt. Hij staat bekend als ontwerper van fotoboeken. “Dat vind ik ook prima, ik denk dat het goed is om een specialisme te ontwikkelen. Dan verdiep je je meer, en onderscheid je je ook binnen het vakgebied. Maar het moet geen verplichting worden. Dat kan heel benauwend zijn. Ik merk dat het me ligt om veel over het medium fotografie na te denken, ook omdat ik veel affiniteit heb met drukwerk. Op die manier kan ik iets toevoegen aan de fotografie.” Gremmen vertelt verder over zijn manier van werken: “Ik heb de neiging om dingen naar me toe te trekken, niet alleen qua ontwerp, maar ook op redactioneel vlak. Hierdoor kan er echt iets nieuws ontstaan. Die rol bevalt me wel, en ik zie daar ook mijn toegevoegde waarde. Als ontwerper werk ik samen met kunstenaars, maar ook met lithografen en drukkers. Die partijen breng ik samen om iets nieuws te maken. In die zin lijk ik misschien meer op een regisseur dan op een ontwerper.”

In het project ‘Fake Flowers in Full Colour’ heeft Hans Gremmen samengewerkt met fotograaf Jaap Scheeren. “Dat was een fijne samenwerking, ik voel me altijd heel vrij bij Jaap. Hij komt vaak in de studio [bij ‘onze’ moet je uitleggen wie er nog meer in de studio werken] en gaat dan gewoon zijn eigen dingen doen. Hij laat soms zijn ideeën zien die hij voor bepaalde foto’s heeft, en dan voel ik me altijd vrij om te zeggen: ‘wat een stom idee’ of ‘heb je ook wel eens gedacht aan dit of dat?’. En andersom bemoeit hij zich ook met mijn werk.”

'Fake Flowers in Full Colour' is een project dat in een weekend is uitgevoerd. Het is ontstaan doordat Hans Gremmen aan Jaap Scheeren uitlegde hoe druktechnieken werken. Hierbij gebruikte Hans de foto van Scheren ‘Fake Flowers Gone Bad’ als voorbeeld, en toen ontstond het idee voor ‘Fake Flowers in Full Colour’. Het is een experiment om te kijken of het mogelijk is een driedimensionaal beeld in kleur te scheiden, zonder het gebruik van een computer. Het onderzoek naar het verschil tussen de virtuele wereld en de reële wereld is een rode draad in de ontwerpen van Hans Gremmen.

In een interview met het tijdschrift Items vertelt Hans Gremmen dat hij niet goed begrijpt dat andere mensen ontwerpers zo graag in hokjes willen plaatsen. “Ik denk dat je dat als ontwerper zelf ook niet moet doen. Als je het gevoel hebt om bijvoorbeeld een camera op te pakken en dingen te gaan fotograferen, dan moet je dat ook vooral doen. Je moet je intuïtie volgen en nieuwsgierig zijn."

Interview door Marit Bijkerk (1992).