Facebook
Terug naar home

Annelou van Griensven

27.¹

.

Sinds haar twaalfde is Annelou van Griensven (1983) al bezig met grafisch ontwerp. In de jaren negentig had haar vader een grafisch ontwerpbureau, ze is opgegroeid tussen de Macs en markers. Na de grafische school studeerde ze aan de kunstacademie in Arnhem, en behaalde vervolgens haar master graphic design aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Nu heeft ze haar eigen studio. Voor Van Griensven is grafisch ontwerpen een tool om een verhaal te kunnen vertellen. In haar werk gaat het bijna altijd over alledaagse personen, locaties en situaties waar we aan voorbijgaan, of die we onderschatten. Door deze situaties opnieuw te verbeelden probeert ze de schoonheid ervan uit te lichten.

Van Griensven heeft een grote interesse in geschiedenis. De geschiedenis is uitgangspunt voor haar experimenten en onderzoek. Onderzoek is belangrijk in haar werkwijze. Het is niet alleen een bron van kennis voor het maken van het ontwerp, maar soms ook een manier om op onderwerpen te stuiten. Daarnaast begeeft Van Griensven zich op veel verschillende terreinen. Ze is redactrice, tekstschrijfster, conservator, evenementenorganisator en actief in de horeca.

“Je hebt als grafisch ontwerper zo veel raakvlakken met verschillende vakgebieden, in de toekomst zal dit steeds breder worden. Uiteindelijk gaat het om de ideeën en de inhoud van je werk. Dat kan in elk medium of in elke discipline worden geuit.” Van Griensven vindt het wel belangrijk dat je bewust kiest voor het medium waarmee je het verhaal het beste kunt vertellen. Ze heeft het idee dat een boek niet altijd de mensen kan bereiken die ze wil bereiken. Dan wordt het project uitgebreid met een meubelcollectie of een lunchroom, waar je het eten dat het boek beschrijft ook meteen kunt proeven.

Van Griensven: “Er is tegenwoordig een andere manier van denken ontstaan, een andere manier om ideeën te genereren. Vaak zijn het projecten die ook met de digitale wereld te maken hebben, omdat je daar anders en sneller informatie kunt vinden. Je kunt door digitale bronnen veel vaker op basis van feiten werken, en onderzoek gemakkelijk en gericht doen. Daarnaast is ook het gedachtegoed van grafisch ontwerpers veranderd. Je hoeft niet zozeer een wereldverbeteraar te zijn, maar je kunt wel iets veranderen. Je kunt in je grafisch ontwerp een visie kwijt die een bewustzijn voor kunnen creëert.”

www.annelouvangriensven.nl

Interview door Nandi van Look (1991).