Facebook
Terug naar home

Yuri Veerman

26.¹

.

Na zijn opleiding aan de HKU studeerde Yuri Veerman (1982) verder op het Sandberg Instituut, de masteropleiding van de Rietveld-academie, waar hij afgelopen jaar Master of Graphic Design is geworden. Hij is medeoprichter van en werkt bij Platform Beeldende Kunst, lift de wereld rond met collega Joost Stokhof onder de naam SDL en werkt als zelfstandig grafisch ontwerper. Daarnaast geeft hij les aan de HKU.

Veerman werkt veelal met culturele symbolen. Hij vind het leuk om dergelijke symbolen te deconstrueren en opnieuw in elkaar zetten, en hoopt dat mensen door zijn werk op een andere manier naar het door hem aangesneden onderwerp gaan kijken. Volgens hem moet je altijd betrokken zijn bij wat je doet en verantwoordelijkheid nemen voor je keuzes. "Het maakt eigenlijk niet uit of je nou grafisch ontwerper bent of loodgieter." Hij is een beetje huiverig om zichzelf kritisch te noemen. "Kritisch is altijd een moeilijk woord, kritische mensen worden vaak gezien als betweterig." Toch probeert hij in de eerste plaats voor zichzelf te denken en met zijn werk ondervraagt hij bestaande normen.

Ideeën als: 'dit is waardevol', 'dit is bedreigend' en 'dit is Nederland' zijn het beginpunt van zijn projecten. Om tot de essentie te komen filtert hij alle context rond een symbool dat zo'n idee oproept weg. Dit leidt tot een verfrissende, soms vervreemdende, nieuwe beleving. Bij de uitwerking van zijn visie laat hij zich leiden door zijn gevoel. Hij kiest niet voor een vast medium of een vaste werkwijze, het concept is sturend in die keuze.

Een grote kracht van Veerman is zijn enthousiasmerende houding. De manier waarop hij praat over het vak, zijn werk en mogelijkheden, werkt aanstekelijk. "Als je al vaker iets gedaan hebt, zoals een poster maken, dan raak je daar in bekend. Dat is leuk, want je kan er dan steeds beter je weg in vinden en je hebt ook het gevoel dat je er steeds beter in wordt. Terwijl, als ik besluit om een machine te maken die euromunten vermaalt, de Stardust Machine, dan vind ik dat heel spannend omdat het iets nieuws is. In het begin is het ook gewoon eng. Je denkt toch: straks lukt het niet, straks kan het niet. Je weet veel minder zeker waar je aan begint." Gelukkig laat hij zich hier niet door tegenhouden; "Maar ik word toch altijd het meest enthousiast van een goed idee, dan denk je: 'Dit is een goed idee, dit moet er zijn!' en dan ga je dat gewoon doen. Meestal begin je vol goede moed. Dan spreek je eerst drie mensen die veel verstand hebben van wat je zoekt, en die je vertellen dat het niet kan. En gelukkig is er uiteindelijk meestal toch wel weer iemand die een idee heeft hoe het misschien alsnog gaat werken. En dan heb je een paar weken later een Stardust Machine…"

www.yuriveerman.nl

Interview door Sanne Lubbers (1987).