Facebook
Terug naar home

Noortje van Eekelen

20.¹

.

Noortje van Eekelen (1982) is een grafisch ontwerper met interesse in communicatie, conceptontwikkeling, digitale media en visueel onderzoek. Nog maar net afgestudeerd als master of Graphic Design aan het Sandberg Instituut, ligt haar passie bij het universeel en helder maken van maatschappelijke problemen voor een breed publiek.

Juli 2012 rondde ze haar master succesvol af met een project over de Europese crisis en haar politieke leiders, The Spectacle of the Tragedy. Het is een website in de vorm van een beeldarchief met een kritische en analytische toon. Op kleur gesorteerde afbeeldingen van de jasjes van Merkel worden afgewisseld met een verzameling van Ruttes ‘eeuwige lach’. "Discussies over kleurkeuze vind ik persoonlijk niet interessant. Ik wilde dialoog oproepen met mijn werk.” In het afgelopen half jaar is er wereldwijd enorm veel media-aandacht geweest voor het project. "Het is mooi om te zien dat mijn verhaal door zoveel verschillende lagen van de bevolking begrepen wordt". Het zelf geïnitieerde werk (ook getoond in de Academiegalerie) blijft Noortje verbazen. “Toen ik midden in de nacht op mijn kamertje 6000 foto’s met de hand bij elkaar aan het zetten was, had ik nooit verwacht dat het zo'n gekkenhuis zou worden. Regelmatig geef ik lezingen en keer op keer bevestigt het enthousiasme uit de zaal dat mijn werk klopt.”

Van Eekelen: "Ik geloof in een dialoog tussen design en onderzoek. De rol van de grafisch ontwerper is universeel en overal nodig. Onderzoek dient het vertrekpunt te zijn om werkelijk iets te kunnen doen of te betekenen voor de wereld. Er is een grote hoeveelheid ontwikkelingen op grafisch niveau gaande. Helaas blijft veel oppervlakkig. Heersende stijltjes en bepaalde trends, daar heb ik erg weinig mee. Ontwerpen zie ik anders."

Momenteel geeft ze les (met een zelf ontwikkeld lesprogramma) op onder meer de Design Academy Eindhoven, de Willem de Kooning Rotterdam en de opleiding Communication & Multimedia Design in Den Haag. "Ik wil de nieuwe generatie ontwerpers graag mijn visie op het vak bijbrengen. In mijn opdrachtvorming wil ik mijn studenten leren inzien dat je als grafisch ontwerper een belangrijke rol kan spelen in de maatschappij."

"Er zal nog veel meer verschuiving in ons vak plaatsvinden. Maar ik hoop in de toekomst op een inhoudelijk positieve wending, een verbinding met bijvoorbeeld journalisten, onderzoekers en critici. Op die manier kunnen grafisch ontwerpers complexe informatie toegankelijker maken voor een breder publiek. Dit hoeft niet altijd met eigen geïnitieerde projecten. Juist de samenwerkingen met andere vakgebieden zijn interessant."

Sinds kort is Van Eekelen werkzaam als grafisch ontwerper bij het Financiële Dagblad in Amsterdam. Daar zet ze de maatschappelijke actualiteit elke dag om naar tekst en beeld. Deze functie sluit dus naadloos aan bij haar interesse en expertise. "Ik geloof niet in toekomst voorspellen, maar één ding weet ik zeker: ik blijf hoe dan ook ontwerpen, ik hou van dit vak."

www.noortjevaneekelen.nl

Interview door Cyanne van den Houten (1994).