Facebook
Terug naar home

Michiel Schuurman

14.¹

.

Michiel Schuurman studeert in 2002 af aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Na zijn studie werkt hij samen met Floor Wesseling onder de naam IXOPUSADA. In 2005 scheidden hun wegen; Schuurman gaat verder als zelfstandig grafisch ontwerper. Tegenwoordig heeft hij zich vooral gespecialiseerd in het ontwerpen van typografische posters.

Schuurman probeert werk te maken dat eruit ziet alsof het ‘natuurlijk’ is ontstaan. Om de kijker iets herkenbaars te geven bootst hij in zijn posters de natuur na. Daarnaast wil Schuurman posters maken die ‘van de muur knallen’ door felle kleuren en hoge contrasten. De posters die hij ontwerpt fungeren volgens Schuurmans als een signaal. De informatie die ze verstrekken is secundair; het verhaal achter een poster hoeft niet meteen duidelijk te zijn. Zijn inspiratie haalt Schuurman voornamelijk uit strips en skateboards.

Volgens Schuurman is het in deze tijd risicovol om affiche- of boekontwerper te worden. Het aantal ontwerpopdrachten voor affiches en boeken wordt steeds kleiner.

Toch denkt hij dat het in de toekomst belangrijk is dat grafisch ontwerpers een specialisatie zoeken; een specialisatie die bij de ontwerper past en één die hem kan onderscheiden van andere ontwerpers, zoals typografie, fotografie of boekontwerp. De grafisch ontwerper van de toekomst is niet van alle markten thuis, maar doet waar hij goed in is. De kunde die nodig is om een grafisch ontwerper te zijn is ook nodig in andere kunstdisciplines.

Ambacht speelt hierbij een grote rol. Het is niet meer een doel op zich, maar een middel om grafisch werk te laten opvallen. Het heeft een onderscheidende eigenschap, net als specialisatie. Bij zowel ambacht als specialisatie gaat het om kwaliteit. Beide aspecten worden steeds belangrijker, omdat het volgens Schuurman DE middelen zijn waarmee je als grafisch ontwerper een kwaliteitsniveau bereikt. Schuurman: “Het is cruciaal dat een ontwerper een specialisatie zoekt die de toekomst nodig zal blijven hebben.”

www.michielschuurman.com

Interview door Femke de Snoo (1992).