Facebook
Terug naar home

Koen Taselaar

12.¹

.

Koen Taselaar (1986) is in 2008 afgestudeerd aan de Willem de Koning Academie als beeldend kunstenaar. Na de academie heeft hij zich gespecialiseerd in het maken van tekeningen.

Het meest karakteristiek aan het werk van Taselaar is de combinatie van grafische pentekening en experimentele belettering. Ook maakt hij vaak gebruik van getekende achtergronden, die een vertellende aanvulling zijn op het beeld.

Het verleden heeft volgens hem veel te bieden, maar wordt vaak vergeten. Zo experimenteert hij graag met vergeten materialen. Niet op een nostalgische manier; het is volgens hem juist interessant om te kijken hoe je het verleden kunt plaatsen in een hedendaagse omgeving, in je eigen werk.

Taselaar maakt in het interview al snel duidelijk dat hij een beeldend kunstenaar is en geen grafisch ontwerper. Hij werkt niet in opdracht. “Ik werk op gelukbasis, en ik doe wat ik leuk vind. Meestal begin ik gewoon met tekenen, en daarbij hoef ik niet veel rekening te houden met iets. Als ik iets interessants vind, ga ik me daar in verdiepen. Vervolgens klooi ik wat aan, en zo kom ik steeds weer iets verder.”

Het werk dat in de Academiegalerie te zien is, komt voort uit een project voor een metrostation in de Pijp. Hij mocht een voorstel doen voor een muur van 195 meter lang en 4 meter hoog. Taselaar deed onderzoek naar de wijk en heeft dit onderzoek gebundeld in een boekje getiteld Wanneer ik aan de Pijp denk, denk ik aan. Hij wilde in het werk zowel het volkse als het hippe karakter van De Pijp bij elkaar brengen.

Uiteindelijk bleek de geblokte vinylvloer in Taselaars keuken een onverwachte inspiratiebron. Ook liet hij zich inspireren door de vormen van de smalle, gestapelde woningen die kenmerkend zijn voor De Pijp. Het beeld dat door de combinatie van deze elementen is ontstaan lijkt digitaal, maar is met de hand uit vinyl gesneden; het is een goedkoop materiaal dat uitstekend voor dit project te gebruiken is. Door het met de hand uitsnijden van vormen word zijn handschrift zichtbaar.

Op de vraag of hij al een idee heeft wat de toekomst zal brengen, moet Taselaar hard lachen. Na drie antwoorden komt hij tot de conclusie dat deze wel erg cliché zijn. “Ik hoop dat ik kan blijven werken in een mooi atelier. Dat het lukt om te blijven leven van mijn werk. Maar het allerbelangrijkste: dat ik mezelf kan blijven verrassen.”

www.koentaselaar.nl

Interview door Sara de Groot (1988).