Facebook
Terug naar home

Letterproeftuin

11.¹

Timon van der Hijden & Jaron Korvinus

Letterproeftuin is een initiatief van Timon van der Hijden, Jaron Korvinus en Yorit Kluitman, dat oorspronkelijk is ontstaan als een eenmalige tentoonstelling. Daar bleef het echter niet bij: het enthousiasme smaakte naar meer. Letterproeftuin is nu uitgegroeid tot een reizende werkplaats, die georganiseerd wordt vanuit de studio van de initiatiefnemers in Rotterdam. Bij veel van de activiteiten worden ontwerpers uitgenodigd voor een samenwerking. Door hard te werken en de handen flink vies te maken wil Letterproeftuin een alternatief bieden voor de snelle wereld van het internetdesign.

Van der Hijden, Korvinus en Kluitman bedachten de ideale werkplaats. Een manier om de energie die normaal achter gesloten deuren blijft, te tonen aan het publiek. Door een plek te creëren waar je mensen samenbrengt, elkaar laat ontmoeten, ontstaat er openheid. Het gaat om het delen van kennis, daardoor komen ontwerpers tot betere resultaten. Letterproeftuin is nooit begonnen als beweging, maar heeft volgens hun wel een aantal belangrijke kenmerken. "We grijpen altijd terug naar een traditie, maar we zijn niet van 'vroeger was alles beter'. We combineren oude technieken met nieuwe technieken. Wat we doen moet een meerwaarde geven aan wat er al is, een toevoeging zijn. Op die manier willen we meer uit het werk halen. Letterproeftuin is voor ons de manier om gekke ideeën te testen. Een soort jongensdroom."

De mensen van Letterproeftuin vinden het een groot pluspunt om een reizende werkplaats te zijn en zich niet op één vaste plek te vestigen. Ze worden vaak gevraagd om iets te organiseren op locatie, wat ze op plekken brengt waar ze voorheen nog niet waren geweest. "We zetten dan een werkplaats neer, maar zelf hebben we eigenlijk weinig tools om mee te werken. Via ons netwerk worden de benodigde gereedschappen bijeen gebracht.” Het geeft hun de mogelijkheid om telkens nieuwe technieken te kiezen en met een frisse blik een nieuwe project binnen stappen.

Of het combineren van nieuwe en oude technieken noodzakelijk is weten ze niet, maar die combinatie biedt volgens hen wel mogelijkheden die er voorheen niet waren. "We zijn de mogelijkheden aan het uitdiepen. We kijken wat de uitersten daarin zijn en hoe wij die kunnen toepassen. Vanuit elke context creëren we een nieuw idee waarmee we aan de slag kunnen."

"Ik merk dat ontwerpers erg blij zijn als we ze uitnodigen. We vinden het belangrijk dat ze binnen Letterproeftuin de volledige vrijheid krijgen om dingen te bedenken en uit te voeren. Vaak kan dat niet in de dagelijkse ontwerppraktijk. Daar is weinig ruimte om te experimenteren." Door voor bijna elk project een aantal specialisten uit te nodigen om mee samen te werken, maken ze in die korte periode maximaal gebruik van nieuwe kennis en ervaring. "Er is bewust geen format dat we constant herhalen. Het idee van wat de Letterproeftuin is, zal blijven evolueren. We stellen de doelstellingen steeds weer bij."

www.letterproeftuin.com

Interview door Bart Vollebregt.