ARCHIEF
home
info

verwacht
archief
publicaties
links
extra

e-mailDesign030: Loaded 27.11.09 - 20.12.09
In 2006 ontstond er bij de toenmalige derdejaars studenten 3D-design aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht het plan om met de gehele klas een expositie te organiseren. Met deze tentoonstelling wilden zij een beeld geven van de fase waarin hun ontwikkeling als ontwerper zich op dat moment bevond. Een belangrijk doel daarbij was om, ook voor de langere termijn, in de stad een podium te zoeken voor het talent van jonge ontwerpers en de grote dynamiek op het gebied van design te tonen.

De opeenvolgende derdejaars studenten van de afdeling 3D-Design / Product Design hebben de traditie sindsdien waardig voortgezet. Dat geldt ook voor de lichting van 2009, maar onder de noemer Loaded kiezen zij dit jaar voor een heel eigen benadering van het oorspronkelijke concept.

Loaded refereert aan overgewicht, aan de hedendaagse mens die steeds méér wil in een wereld die steeds kleiner lijkt te worden. Geïnspireerd op dat uitgangspunt worden speciaal voor de tentoonstelling nieuwe producten ontwikkelt, uiteenlopend van sierraad tot meubel. Kritische vragen die daarbij aan de orde komen gaan de studenten niet uit de weg: hoe verhouden ambitieuze jonge productontwerpers zich tot een onderwerp als overconsumptie?

Loaded wordt afgesloten met een verkoopweekend, waar nieuwe, in kleine oplage gemaakte producten voor maximaal 100 euro te koop zullen zijn. Tijdens dit weekend zijn de exposanten persoonlijk aanwezig.

Marry Bassa, Merel Bekking, Roel Beurskens, Pascalle Bonnier, Jouke Bouwhuis, Joost Haas, Wieke van den Hengel, Nienke Janssen, Lieke de Jong, Sanja Koedijk, Maarten Koek, Dorian Koelmans, Geert Jan Kuperus, Joelle Mantel, Tim Schuit, Charlotte Wagemaker


Piet Bakker Prijs 2009 25.10.09 - 14.11.09
De Piet Bakker Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een afgestudeerde van de Faculteit Beeldende Kunst en Vormgeving van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. (Piet Bakker, faculteitsdirecteur onderwijs, kwam in 1995 tijdens een dienstreis in de Verenigde Staten om het leven. Zijn ideeën vormen de grondslag voor de criteria van de prijs.) Tijdens de eindexamenexpositie in juni van dit jaar heeft een jury vijf kandidaten genomineerd in een voorronde. Nu, vier maanden later, presenteren deze genomineerden de nieuwste versies van hun eindexamenprojecten. Op de opening van de tentoonstelling zal de uiteindelijke winnaar bekend worden gemaakt.

Sybren de Boer Fine Art
Rosa Mathijssen Graphic Design
Renée Rutten Fashion Design
Hessel Stuut Fine Art
Mirjam Tonnaer Photography

De Piet Bakker Prijs 2009 is gewonnen door Hessel Stuut.


Impakt: Accelerated Living 14.10.09 - 18.10
Van 14 t/m 18 oktober is de Academiegalerie onderdeel van de 20e aflevering van het Impakt Festival. Impakt is een internationaal festival voor film- video- en nieuwe mediakunst. Een belangrijk deel van het programma van dit jaar concentreert zich rond de ervaring van tijd. Zo ook de tentoonstelling, met werk van Julieta Aranda, Jonas Dahlberg, Vadim Fishkin, Glenn Kaino, Guy Sherwin, Thomson & Craighead en Guido van der Werve (beeld: Nummer negen), die voor een deel in Academiegalerie te zien is.

Curatoren: Maria Palacios Cruz en Stoffel Debuysere.

www.impakt.nl


DARE #4 04.09.09 - 13.09.09
Eindexamenpresentatie van de Utrecht Graduate School of Visual Art and Design / maHKUIn de tentoonstelling DARE #4: 8 labels tonen de nieuwe Masters of Fashion Design and Communication het werk waarmee ze het onderzoek tijdens hun studie afronden. Acht verschillende contexten rondom mode, waarbij de esthetiek van hedendaagse ontwikkelingen in onze sterk veranderende samenleving centraal staan. Weefpatronen worden afgewisseld met nieuwe textiel-spuittechnieken. En een metershoge interactieve installatie staat naast een veelbelovend adviesbureau voor milieuvriendelijk ontwerpen.

Florence Agra, Fioen van Balgooi, Maite Catti, Laura van Erkelens, Karian van der Haak, Yvonne van Heeswijk, Anne Heijs, Ingrid Hulskamp (foto)

curator
Anne Vroegop

www.mahku.nl


Clubhuis 12.06.09 - 03.07.09
Tijdens de tentoonstelling Clubhuis verandert de Academiegalerie in een ontmoetings-plaats voor iedereen die geïnteresseerd is in hedendaags grafisch ontwerp. In een informele setting kan de bezoeker kennis nemen van een caleidoscopisch beeld van het Nederlands ontwerp, gezien door de ogen van het aanstormende talent.
Als onderdeel van het tweede jaar van hun opleiding tot grafisch ontwerper aan de HKU tonen 31 studenten hun inspiratiebronnen. Ieder van hen presenteert zijn of haar favoriete werk van een professioneel ontwerper en een 'tribute' in de vorm van een affiche van eigen hand. Deze tributes worden, samen met interviews die de studenten hebben afgenomen met de betreffende ontwerpers, gebundeld in een publicatie die tijdens de tentoonstelling verkrijgbaar is.
Parallel aan de tentoonstelling organiseren de studenten gratis toegankelijke filmavonden en lezingen door gevestigde ontwerpers.Vrijdag 12 juni 17.00 uur Opening
Opening van Clubhuis en presentatie van de begeleidende publicatie.

Woensdag 17 juni - Vrijdag 19 juni 11.00 uur Seminar Herman van Bostelen
Asbakken kleien met Herman van Bostelen: een onderzoek naar de toepasbaarheid van de persoonlijke fascinatie.

Vrijdag 19 juni 20.00 uur Lezing Martin Pyper en Sander Plug
Favoriete ontwerpers over hun inspiratiebronnen: een gesprek over het vak, helden en de afhaalchinees.

Zaterdag 20 juni 20.00 uur Film Jan Bons, ontwerpen in vrijheid (Lex Reitsma)
Een intiem filmportret van de bijna negentigjarige Bons tijdens het maken van affiches voor het Nieuw Ensemble en voor het IDFA. Bons wordt gevolgd door collega-ontwerper Lex Reitsma die de film persoonlijk zal inleiden.

Vrijdag 26 juni 20.00 uur Lezing Adriaan Mellegers en Esther Kokmeijer
Favoriete ontwerpers over hun inspiratiebronnen: een avond over reizen en
over samenwerken.

Zaterdag 27 juni 20.00 uur Film Typeface (Justine Nagan)
Splinternieuwe documentaire uit de V.S. over een met uitsterven bedreigd ambacht: de analoge letterdrukkunst. In het Midwestern museum vinden gepensioneerde handwerklieden en internationale ontwerpers elkaar. Gezamenlijk combineren ze traditionele technieken met hedendaags design.

Donderdag 2 juli 20.00 uur Lezing Pecha Kucha
20 seconden keer 20 beelden door tien studenten. Ieder van hen geeft een persoonlijke uitleg over de keus voor zijn of haar favoriete Nederlandse ontwerp en licht het eigen ontwerp van een tribute-affiche toe.

Vrijdag 3 juli 20.00 uur Feest
Afsluitend feestje met o.a. spellenhost Autobahn.Helga Beuving No Office Alain van Bielert Autobahn Rianne Blekkenhorst Marloes de Laat en Roel Vaessen Sietske Boer René Knip Guido de Boer Catalogtree Jamilla Boyer Thonik Maren Bruin Sander Plug Anneleine Burgers Floortje Fluitsma Evelien Crooy Raw Color Timo Demollin Coup Gijs Ferkranus Lennart Wolfert Lisette van de Graaf Martin Pyper Ilse Haak Esther Kokmeijer Margriet Hogenbirk Irma Boom Anne van Iperen Floortje Fluitsma Viona Janssen Saar Ontwerp Marijke Jongbloed Hansje van Halem Jelle Jonker Experimental Jetset Veerle Knitel Luna Maurer Arti Lammert Petra Warrink Jurian Möller Richard Niessen Diego Montero Ris Adriaan Mellegers Eline Nijhof Richard Niessen en Esther de Vries Kelly Oerlemans Anne de Laat Janneke Smeets Catalogtree Kevin Smink Thijs Verbeek Willem Verweijen Job Wouters Rutger de Vries Lesley Moore Wilfred van der Weide Studio Laucke Maurits Wouters Anthon Beeke Yonghui Zhao Catalogtree

Concept en organisatie: Sietske Boer, Guido de Boer, Timo Demollin, Marijke Jongbloed, Rutger de Vries.

www.clubhuis.info


Unsettled 08.05.09 - 06.06.09
Een tentoonstelling met het werk van de fotograaf Isabelle Pateer, in samenwerking met FOTODOK.

Doel is een klein dorp in België dat plaats moet maken voor een uitbreiding van de Antwerpse haven. Alle inwoners zijn verplicht te verhuizen, in augustus van dit jaar moeten de laatste 200 mensen het dorp hebben verlaten. De kwestie trekt al jaren veel aandacht van fotografen en filmmakers. De Nederlandse, in Brussel wonende fotograaf Isabelle Pateer (1980) is een van hen. Haar langlopende project Unsettled toont het uiteenvallen van een gemeenschap, veroorzaakt door dergelijke grootscheepse bouw- en uitbreidingswerken. Ondanks de zichtbare teloorgang van het dorp biedt haar serie ook een blik op een in potentie hoopvolle toekomst, middels indringende portretten van de in het dorp overgebleven jongeren.
Als aanvulling op het werk van Pateer zijn in de tentoonstelling een aantal video's te zien die een beeld geven van de achtergronden van het verhaal van Doel.

Unsettled wordt georganiseerd door FOTODOK, de jonge Utrechtse organisatie voor documentairefotografie, en is deel van een dubbeltentoonstelling. Het tweede deel is van 16 mei tot en met 14 juni te zien tijdens Fotofestival Naarden. Door middel van een uitgebreid visueel onderzoek over Doel concentreert FOTODOK zich in deze presentatie op de mechanismen die er voor zorgen dat bepaalde onderwerpen bovengemiddeld veel aandacht van fotografen genereren.

Voor meer informatie over FOTODOK en Fotofestival Naarden: www.fotodok.org & www.fotofestivalnaarden.nl

Unsettled werd mede mogelijk gemaakt door Arca Printer Supplies, Epson Fotofestival Naarden en Gemeente Utrecht.


Roes 03.04.09 - 18.04.09

Een tentoonstelling van negen studenten Fashion Communication, de opleiding die zich richt zich op communicatieconcepten op het gebied van de mode. De studenten in het derde studiejaar werkten in de afgelopen periode gezamenlijk aan een magazine waarin hun visie op de nabije toekomst wordt gepresenteerd. Deze visie concentreert zich rond het thema Roes, een bedwelmende staat tussen droom en werkelijkheid. Voor de Academiegalerie werd dit uitgangspunt, op basis van de inhoud van het magazine, vertaald naar een zinnenprikkelende tentoonstelling.

Bas Beerts, Sabien van Bergen, Nicole Gigatti, Yentl de Hertog, Tjaling Hu, Marijke Nota, Tessa Schulkes, Mark Stadman.


Demarrage 27.02.09 - 28.03.09

In Demarrage presenteert de Academiegalerie de nieuwste lichting talentvolle jonge kunstenaars. De tentoonstelling bestaat uit een gevarieerde selectie schilderijen, video's en ruimtelijk werk, rechtstreeks afkomstig uit de ateliers van 17 derde - en vierdejaars studenten Fine Art.

Anne-Marie Abcouwer, Nikki van Basten, Gregor Bolderink, Mitchel Breed, Everdien van Breken, Bram Boomgaardt, Jasper Griepink, Martien van den Hoek, Ruben Kragt, Geert van Mil, Kevin Nieuwenhuijs, Vivian Reckers, Eva Spierenburg, Melody Toering, Gunnar Tollefsen, Chris van Wassenhove, Jolijn de Wolf.


Tourisme 06.02.09 - 14.02.09

Tourisme is een project van isme, een ontwerperscollectief bestaande uit drie vierdejaars studenten Graphic Design: Brigiet van den Berg, Kris Borgerink en Yuri Veerman. In mei 2008 vertrokken zij voor een rondreis van drie maanden door het voormalige Joegoslavië, op zoek naar interessante buurtgemeenschappen. Uitgangspunt daarbij was de stelling dat een klein deel van een dorp of stad te beschouwen is als een miniatuurversie van een samenleving als geheel. Als persoonlijke reactie op wat zij aantroffen ontstonden verschillende ontwerpen, in dialoog met de plaatselijke bevolking en variërend van een grote muurschildering tot honderd wegwerpvuilnisbakken.

In de Academiegalerie presenteert isme de resultaten van haar Balkan-reis en lanceert ze een in eigen beheer uitgegeven publicatie met een uitgebreide weerslag van het project.< terug