ARCHIEF
home
info

verwacht
archief
publicaties
links
extra

e-mailDesign030 In Beweging 29.11.08 - 21.12.08

Design030 is een initiatief van derde- en vierdejaars studenten 3D Design van de School of Product Design aan de HKU. Voor de editie van 2008 presenteren 27 jonge product ontwerpers hun werk in de Academiegalerie onder het motto 'in beweging'. In de tentoonstelling zijn eigenzinnige producten te zien waarin nieuwsgierigheid en innovatie centraal staan.

Tijdens het laatste weekend van Design030 vindt een verkoopweekend plaats, met speciaal voor deze gelegenheid in kleine oplage gemaakte producten voor maximaal 100 euro. Alle exposanten zijn tijdens deze dagen aanwezig.Linsey van den Abeele, Carolien Beurskens, Nynke Boelens, Jasper van den Boezem, Janine van den Bosch , Sanne de Breij, Kika Brinkman, Kayleigh Burgmeijer, Sofie Groot Dengerink, Minke Geijtenbeek, Sanne de Graaf , Sander Grooten , Marte Haverkamp , Margit Hollekamp, Lotte Holtappels , Monique Horsman , Charlotte van der Horst, Ivo Hulskamp, Rosalie de Kruyf, Geert-Jan Kuperus, Eva van de Moer, Milou Parthesius, Mirjam Plymakers, Marlies Romberg, Anne van Steenbergen, Linda van der Velden, Erwin Zwiers

Portfolio's van alle deelnemers zijn te vinden op www.design030.nl.


Piet Bakker Prijs 2008 24.10.08 - 15.11.08

De Piet Bakker Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een afgestudeerde van de Faculteit voor Beeldende Kunst en Vormgeving. Tijdens de eindexamenexpostie in juni heeft de jury vier kandidaten genomineerd in een voorronde. Nu, vier maanden later, presenteren deze vier genomineerden de nieuwste versies van hun eindexamenprojecten.

Piet Bakker, faculteitsdirecteur onderwijs, kwam in 1995 tijdens een dienstreis in de Verenigde Staten om het leven. Zijn idee�n vormen de grondslag voor de criteria van de prijs.

Melody Deldjou Fard - Fashion Design
Doris Denekamp - Fine Art / 3D
Rosie Heinrich - Illustration
Tom Kok - Intelligent Product Design

De Piet Bakker Prijs 2008 is gewonnen door Melody Deldjou Fard.
Uit het juryrapport: "De jury is van mening dat Melody zich, door middel van de grote autonome kwaliteit van haar werk, op een bijzondere en spannende manier manifesteert binnen haar vakgebied. Ze blijkt op bewonderenswaardige wijze in staat om poëtische en betekenisvolle beelden te maken, die zich weliswaar op het grensvlak met de beeldende kunst of performance art bevinden, maar die tegelijkertijd zeer overtuigend gebruik blijven maken van de taal en de specifieke eigenschappen van de modevormgeving."


WANDERLUST 12.09.08 - 11.10.08

In de tentoonstelling Wanderlust wordt de rijkdom aan boekuitgaven getoond van oud-studenten van de afdeling fotografie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Vier recente reisreportages staan centraal: Mist (2007) van Niels Stomps, There is something in the air in Prince Albert, South Africa (2008) van Cuny Janssen, School number 7 (2007) van Vesselina Nikolaeva en Low Land - High Hills (2007) van Andrea Stultiëns. Deze publicaties over China, Zuid-Afrika, Bulgarije en Canada reflecteren de behoefte aan interculturele uitwisseling in tijden van globalisering. Aanvullend worden op een tafelmeubel een dertigtal fotoboeken getoond van oud-studenten die de meest uiteenlopende onderwerpen behandelen. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie naar een ontwerp van Simon Burer.


Linda-Maria Birbeck, Injoo Bronsdijk, Karianne Bueno, Jorn van Eck, Marnix Goossens, Thijs groot Wassink, Rob Hornstra, Cuny Janssen, Vesselina Nikolaeva, Antje Peters, Rob Philip, Milette Raats, Misha de Ridder, Chantal Spieard, Lotte Sprengers, Niels Stomps, Andrea Stultiens, WassinkLundgren, Judith van IJken.

Wanderlust maakt deel uit van de fotomanifestatie Utrechts Licht, die tussen 30 augustus en 25 oktober plaatsvindt op diverse locaties in de stad, met medewerking van Centraal Museum, Fotodok, Stichting Stedelijke Fotografie Utrecht en het Utrechts Centrum voor de Kunsten.


DARE #3 29.08.08 - 06.09.08


Eindexamenpresentatie van de Utrecht Graduate School of Visual Art and Design (maHKU). In de tentoonstelling DARE #3 tonen zes nieuwe Masters of Fine Art het werk waarmee ze het onderzoek tijdens hun studie afronden.

Ellen Blom, Marah Blom, Christine Bruckmeier, Abdul Azis Rasjid, Ji Tang, Kris Veen

www.mahku.nl


DUAL FUEL 23.05.08 - 14.06.08


In Dual Fuel presenteren 21 studenten werk dat binnen de lessen Algemene Beeldende Ontwikkeling tot stand is gekomen. Deze tentoonstelling geeft daarmee een beeld van de plaats van dit vak binnen de toegepaste afstudeerrichtingen Grafisch Ontwerp en Illustratie. Parallel aan de ontwerpvakken in het derde studiejaar richt ABO zich op het ontwikkelen van een persoonlijke, meer autonoom beeldende vertaling van een thematisch gegeven. Daarmee functioneert het vak als brandstof voor de ontwerpvakken.
In de lessen van Annemiek Vera bij Illustratie stond dit jaar 'Het Buitenste Binnen' centraal, bij Grafisch Ontwerp, waar het vak wordt gegeven door Margreeth Kortekaas, was het uitgangspunt 'Post Human'. Deze thema's dienden in eerste plaats als aanleiding en zijn door de studenten ruim opgevat, waardoor de resultaten bijzonder gevarieerd zijn in uitwerking en gebruik van media: schilderijen, tekeningen, video, prints en objecten.

Illustratie Natascha Boel / Ricky Booms / Merel Haasnoot / Gino Hoiting / Nelleke van Hoof / Sandra Peters / Daniël Rozendaal / Bruce Tsai-Meu-Chong / Paul van der Woude

Grafisch Ontwerp Thomas Boerboom / Kris Borgerink / Merel Brouns / Bram Buijs / Kim Eggens / Peter Jelsma / Steven van der Kaaij / Luke van Veen / Vincent Vinkestijn / Leanne Wijnsma / Choi Wong / Jurga Zelvyte


FANCLUB 18.04.08 - 17.05.08


FANCLUB is een presentatie van 'andere fans'. Niet de aanbidders van tragische iconen of rehab-celebs, maar echte studenten met echte ontwerpen. Als onderdeel van het tweede jaar van hun opleiding tot grafisch ontwerper aan de HKU presenteren zij in de Academiegalerie hun inspiratiebronnen. 44 favoriete grafische ontwerpen die zich niet in het domein van de agressieve en vluchtige media ophouden, maar in de alledaagse wereld van de boekenkast, de straat of het bureau. Een caleidoscopisch beeld van de kwaliteiten van het Nederlands grafisch ontwerp, gezien door de ogen van het aanstormend talent. Hun inspiratie krijgt vorm in een zelf ontworpen publicatie met 'tributes' en interviews, waaruit blijkt dat een letter je een week kan ontroeren en een chocoladehaas je een nacht kan wakker houden.

Deelnemende ontwerpers: Yomar Augusto, Studio 't Brandt Weer, Catalogtree, Studio Dumbar, Experimental Jetset, Floortje Fluitsma, Formaddict, Hans Gremmen, Hansje van Halem, Melle Hammer, Hotel, Van de Jong, Sandra Kassenaar, KesselsKramer, René Knip, Veronique de Koning, Dennis Koot, Sybren Kuiper, Marloes de Laat en Roel Vaessen, Laboratorivm, Lesley Moore, Harmen Liemburg, Daniël van Maarleveld, Machine, Karel Martens, Maslow, Luna Maurer, Adriaan Mellegers, Misterwilson, Richard Niessen & Esther de Vries, Overburen, Wibke Pausch, Sander Plug, Martin Pyper, Staynice, Strange Attractors, Thijs Verbeek, Roel Wouters.

Deelnemende studenten: Ester Bartels, Sanne Bloemberg, Vincent de Boer, Sjoerd Bouma, Bas Brandsen, Bram Broerse, Maren Bruin, Niels Craens, Stijn Dirkx, Maarten van Enkhuizen, Lucas Gajewski, Eva Gennisse, Lucas van Hapert, Hai Hua Hu, Clara Kerkstra, Barbara Koppe, Tamara Kornson, Cathelijn Kruunenberg, Hajo van de Kuilen, Tessa Kwee, Suzanne de Lang, Kim Leenards, Maaike Lindeijer, Hidde Meulenbeek, Diego Montero Ris, Cezanne Noordhoek, Olaf Orlandini, Marlies Peeters, Carlien Peijsel, Pluc Plaatsman, Samara Pluister, Aga Rietdijk, Manon Rugge, Raquel Ruiz, Merei Sandbrink, Leane van Silfhout, Deimion van der Sloot, Rick Storm, Sterre Verbokkem, Stijn Verhagen, Britt van der Vlag, Julian Wassenaar, Dewi Wolswijk, Else van Wulfften Palthe, Jessy Wijgerde.

Ontwerp tentoonstelling en publicatie: Kim Leenards, Carlien Peijsel, Rick Storm, Stijn Verhagen, Julian Wassenaar.


BRAND II 28.03.08 - 05.04.08

In de modetentoonstelling BRAND II worden vijf uiteenlopende nieuwe 'brands' gepresenteerd, die tot stand zijn gekomen in een samenwerking tussen derdejaars studenten Fashion Design en Fashion Communication. Vanuit een combinatie van verschillende invalshoeken betreffende maatschappelijke relevantie, tijdsgeest en levensstijlen, ontstonden vijf complete brands die ieder op een eigen manier uitdrukking geven aan een individuele boodschap door middel van concept, collectie en communicatie.

i (zakelijke kleding)
7 Different Visons (kinderkleding)
3ENVIER (uitgaanskleding)
CORE (streetwear)
One (sportswear)


LIFT 15.02.08 - 15.03.08


In LIFT debuteert een groot aantal frisse schildertalenten uit het tweede jaar van de afstudeerrichting Fine Art. Hun klas onderscheidt zich door middel van een grote betrokkenheid bij elkaars werk en een bovengemiddelde ambitie. De onderwerpen van de schilderijen zijn veelal gebaseerd op zelfgekozen beelden uit de directe dagelijkse omgeving. Hoewel het werk zich in verschillende stadia van volwassenheid bevindt, is bij de meeste studenten een eerste aanzet van een duidelijk eigen opvatting ten aanzien van het medium zichtbaar.
De tentoonstelling is een initiatief van de studenten zelf en kreeg vaste vorm onder begeleiding van schilderdocent Lieven Hendriks, in samenwerking met de Academiegalerie.

Remy Blom, Gregor Bolderink, Mitchel Breed, Malou Cohen, Usmar Gorter, Yoeri Guepin, Jordy Heilbron, Martien van den Hoek, Antonio Ip, Wieske de Jong, Ruben Kragt, Joost Kroon, Piet Langeveld, Anna Leenders, Lisa Moerland, Stijn Mulder, Mandy Niewöhner, Vivian Reckers, Sanne Roseboom, Laura Sassen, Laurens Stok, Brigitte Sparnaaij, Gunnar Tollefsen, Masha Vuijk, Chris van Wassenhove, Robin de Wilde, Sofie de Winter, Tycho van Zijderveld, Christie Zwart.


Tot Hier & Verder 31.01.08 - 02.02.08

Tot Hier Verder is de eindexamententoonstelling van drie studenten Theater Vormgeving. Zij presenteren ieder de resultaten van een ontwerpopdracht, gebaseerd op een bestaande theatertekst, en een individueel beeldend onderzoek.

Ruth van Andel
Gerrie van Bennekom
Maartje MarsLiving & Working Together 25.11.07-12.01.08

Een tentoonstelling in het kader van Utrecht Manifest, 2e Biënale voor Social Design, met twintig inspirerende internationale afstudeerprojecten. De ontwerpen wijzen op het groeiende maatschappelijke bewustzijn bij jonge ontwerpers.

Samengesteld door de intendant van Utrecht Manifest Ed Annink, in samenwerking met de betreffende opleidingen:
Central Saint Martens College of Art and Design, Engeland: Thomas Ballhatchet, Harry White / Design Academy Eindhoven, Nederland: Agata Jaworska, Guus Kusters, Lonny van Rijswijck / Escola Superior de Artes e Design, Portugal: Sérgio Corderio / Fabrica, Italië: Gabriele Riva / Free University of Bozen-Bolzano, Italië: Bianca Elzenbaumer / George Brown College, Canada: World Housing Project / Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Nederland: Rita Giesbers, Anneke Jakobs / Izmir University of Economics, Faculty of Fine Arts and Design, Turkije: Dress Against Disaster / Royal College of Art, Engeland: Sarvenaz Ghazanfar, Greetje van Helmond, Alex Metcalf, Mitchiko Nitta, Angela Palmer, Susana Soares / Staatliche Hochschule für Gestaltung Karlsruhe, Duitsland: Yvonne Fehling, Silvia Knüppel.

www.utrechtmanifest.nl< terug