ARCHIEF
home
info

verwacht
archief
publicaties
links
extra

e-mailLiving & Working Together 25.11.07-12.01.08

Een tentoonstelling in het kader van Utrecht Manifest, 2e Biënnale voor Social Design, met twintig inspirerende internationale afstudeerprojecten. De ontwerpen wijzen op het groeiende maatschappelijke bewustzijn bij jonge ontwerpers.

Samengesteld door de intendant van Utrecht Manifest Ed Annink, in samenwerking met de betreffende opleidingen:
Central Saint Martens College of Art and Design, Engeland: Thomas Ballhatchet, Harry White / Design Academy Eindhoven, Nederland: Agata Jaworska, Guus Kusters, Lonny van Rijswijck / Escola Superior de Artes e Design, Portugal: Sérgio Corderio / Fabrica, Italië: Gabriele Riva / Free University of Bozen-Bolzano, Italië: Bianca Elzenbaumer / George Brown College, Canada: World Housing Project / Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Nederland: Rita Giesbers, Anneke Jakobs / Izmir University of Economics, Faculty of Fine Arts and Design, Turkije: Dress Against Disaster / Royal College of Art, Engeland: Sarvenaz Ghazanfar, Greetje van Helmond, Alex Metcalf, Mitchiko Nitta, Angela Palmer, Susana Soares / Staatliche Hochschule für Gestaltung Karlsruhe, Duitsland: Yvonne Fehling, Silvia Knüppel.

www.utrechtmanifest.nl


Piet Bakker Prijs 2007 26.09.07-20.10.07
Tentoonstelling met het werk van de genomineerden voor de Piet Bakker Prijs 2007, de jaarlijkse prijs voor het meest opvallende eindexamenproject van de Faculteit Beeldende Kunst en Vormgeving. Piet Bakker, faculteitsdirecteur onderwijs, kwam in 1995 tijdens een dienstreis in de Verenigde Staten om het leven. Zijn ideeën vormen de grondslag voor de criteria van de prijs.

Manon de Bruijn 3D Design www.manonjuliette.nl
Rita Giesbers Industrial Design www.ritagiesbers.nl
Henrik van Leeuwen Graphic Design www.henrikvanleeuwen.nl
Klaas Schotanus Urban Interior Architecture www.klaasschotanus.nl

Ondanks de eigenzinnigheid en de onderlinge diversiteit van de voor 2007 genomineerde ontwerpen, valt dit jaar op dat alle vier de projecten worden gekenmerkt door een sterke maatschappelijke betrokkenheid.De jury heeft besloten de Piet Bakker Prijs 2007 toe te kennen aan Rita Giesbers. Uit het juryrapport: De Airdrop Shelter houdt zich op uiterst functionele wijze bezig met universele basisbehoeften als onderdak en huiselijkheid, maar is daarnaast vooral ook een bijzonder sprekend en toegankelijk voorbeeld van design dat het verschil kan maken.


Dare #2 01.09.07 - 09.09.07

Eindexamenpresentatie van de Utrecht Graduate School of Visual Art and Design (maHKU). In de tentoonstelling DARE #2 tonen negen nieuwe Masters of Fine Art het werk waarmee ze het onderzoek tijdens hun studie afronden.

Annelies Bloemendaal, Mike van Buiten, Daan Fikkert, Mariska van der Horst, Clara Kerkstra, Adriana Meinders, Alejandro Navarrete, Kristbjörg Olsen, Lila Zotou

MA Urban Interior Design in Aorta www.aorta.nu
MA Fashion Design in Casco www2.cascoprojects.org
MA Interior Design in Expodium www.expodium.nl
MA Editorial Design in Centraal Museum www.centraalmuseum.nl
www.mahku.nl


Heel Erg Mooi 07.06.07 - 30.06.07
Een feestelijke tentoonstelling ter gelegenheid van het afscheid van Willem Gorter als hoofddocent aan de afstudeerrichting Fine Art van de Faculteit voor Beeldende Kunst en Vormgeving.

Naast zijn docentschap, dat begon bij Grafische Vormgeving, heeft Willem zich de afgelopen 26 jaar onder andere ingezet voor internationale uitwisseling en was hij vier jaar adjunct-directeur. Daarnaast was hij lange tijd betrokken bij de Academiegalerie, die mede dankzij hem is uitgegroeid tot een vooruitgeschoven post van de faculteit.

Voor H.E.M. heeft Willem een aantal van zijn oud-studenten, (voormalige) collega's en huidige studenten gevraagd om een specifieke bijdrage, wat resulteert in een tentoonstelling als een verzameling, gegroepeerd rond fotowerk van hemzelf.

Marcel van den Berg, Miranda Cleary, Floris Deerenberg, Annemiek Derkx, Jeffrey Dunsbergen, Peter Fengler, Sebastiaan Fontein, Willem Gorter, Sanne Groen, Lieven Hendriks, Joris van der Horst, Lisa Knopper, Frank Koolen, Joep van Liefland, Cristina Marques, Hidenori Mitsue, Szilvia Mondel, Ronald Nijhof, Harrie Peters, Falke Pisano, Martijn Sandberg, Andro Semeiko, Hans Sigmund, Joop Stoop, Hessel Stuut, Henk de Vries.


XS-XL 16.05.07 - 03.06.07
21 jonge productontwerpers presenteren hun werk in de Academiegalerie.
XS-XL is een tentoonstelling van eigenzinnige producten met een persoonlijk verhaal, in schaal variërend van ring tot bank, ontwikkeld door derde- en vierdejaars studenten 3D Design.

XS-XL vindt plaats in het kader van Design030, een initiatief van studenten 3D Design van de School of Product Design aan de HKU. Parallel aan de expositie is in de binnenstad een fotogalerij met producten te zien die een beeld geven van de diversiteit binnen het vakgebied. Op de website www.design030.nl is de route en een portfolio van alle deelnemers te vinden.
Tijdens de laatste dagen van de tentoonstelling organiseert Design030 een verkoopweekend in de Academiegalerie, met speciaal voor de gelegenheid in kleine oplage gemaakte producten voor maximaal 100 euro.

Jesse Asjes, Rivka Dieho, Anne ten Donkelaar, Bernadette Ehl, Sasja Elderman, Stina Feldt, Liane Gaemers, Bram Geenen, Paulus van der Heijden, Rob Hermes, Afke Huitema, Sara Invanyi, Myrthe Mandemakers, Anush Martirossian, Sander Muijsers, Wieteke Opmeer, Vladi Rapaport, Marlous de Roode, Niels Schuurmans, Jörgen Smit, Robert Jan Snoeks.


Class Work 18.04.07 - 05.05.07


Class Work is een tentoonstelling met werk van de studenten uit het tweede jaar van de afstudeerrichting Visual Art and Education, waarin de schilderkunst en de positie van dit medium binnen de opleiding centraal staan.

Class Work is tot stand gekomen in samenwerking met Margreeth Kortekaas (docent schilderen) en Joanne Dijkman (vierdejaars student Visual Art and Education en derdejaars Kunstgeschiedenis).
Speciaal voor de tentoonstelling werd door Mo en Ruben (studenten aan de faculteit voor Kunst & Media Technologie) een videodocumentaire gemaakt, waarin de exposanten worden geïnterviewd over hun schildermethodes en -opvattingen.

Bastian Alders / Leontien Apekrom / Kyrhan Bernadina / Femke Boschker / Corine Brekveld / Koen Doodeman / Maarten Dekker / Susanne Duppen / Franca Garrels / Marius van de Goor / Inge van Heerde / Marthe van Herk / Suzanne Hesp / Lotte de Jongh / Giseke Later / Robyn Mayer / Willemien Mensing / Marijke Reinders / Floor Roos / Tabitha Sluis / José van Tilburg / Christine Torsius / Marjolein Veenstra / Charlotte Verdonk / Laura de Weerdt


Fluf Fluf Fluf 11.04.07


Avondvullend programma met poëzie en beeldende kunst van studenten van de faculteiten Theater en Beeldende Kunst en Vormgeving. Samenstelling: Ellen Blom, Eva Herman en Jasper Hupkens.


Brand! 22.03.07 - 25.03.07


Vier groepen van derdejaars studenten Fashion Design hebben elk een collectie kleding voor het winterseizoen 2008 - 2009 ontwikkeld. Voorafgaand aan de ontwerpfase is uitgebreid onderzoek gedaan naar actuele tendensen en behoeftes in de markt en naar de mechanismen van 'branding'. Als gemeenschappelijke uitgangspunt voor de collecties is uiteindelijk gekozen voor 'bewust consumeren'. De eindresultaten worden als vier afzonderlijke brands (Awear, Chapter, :humanual en Spot) gepresenteerd in de Academiegalerie.

De tentoonstelling is ontworpen en uitgevoerd door studenten van de afstudeerrichting Fashion Promotion & Publicity.


Showcase 28.02.07 - 17.03.07


In Showcase presenteert de Academiegalerie een nieuwe lichting talentvolle kunstenaars. De tentoonstelling bestaat uit een selectie van tweedimensionaal werk: schilderijen, tekeningen en foto's, rechtstreeks uit de ateliers van derde- en vierdejaars studenten Fine Art.

Ellen Blom, Hidenori Mitsue, Szilvia Mondel, Anna Pelzers, Eline Schuurman, Jasmijn Visser, Patrick van Vught.


A Room - A View 19.01.07 - 10.02.07


Samen met zijn vrouw Aletta Bos startte kunstenaar en docent aan de Faculteit voor Beeldende Kunst en Vormgeving Herman Lijftogt zes jaar geleden galerie GIST in Brummen, Gelderland. Wegens succes openen zij in maart 2007 een tweede vestiging aan het IJ in Amsterdam.

Op uitnodiging van de Academiegalerie maken Lijftogt en Bos de gasttentoonstelling
A Room - A View, waarin ze vijf kunstenaars uit hun galerie presenteren. Daarbij kozen ze voor werk met een landschappelijk karakter, met een verbinding naar de binnenruimte.

Ellen Grote Beverborg, Mirjam Kuitenbrouwer, Lon Robbé, Ellemieke Schoenmaker, Carolien Stikker

www.gistgalerie.nl


Kok en Deiman 10.01.07 - 13.01.07

Het werk van Kok en Deiman concentreert zich op - visuele, auditieve en fysieke - ervaring en wordt gekenmerkt door een minimalistische esthetiek die verwijst naar wetenschap en technologie.

Tom Kok (1987, derdejaars Industrial Design and Robotics) kiest in zijn werk voor een autonome benadering van het ontwerpvak. Zijn objecten zijn niet zozeer gedacht vanuit een praktische gebruiksfunctie, maar komen voort uit onderzoek naar de fysieke relatie tussen object en gebruiker/toeschouwer. Behalve interactie speelt de werking van geluid een centrale rol in dit onderzoek.

De abstracte video's van Jan Willem Deiman (1986, derdejaars Image and Media Technology) hebben door middel van verknippen, vertragen en verstoren hun uiteindelijke vorm verkregen. De volledig in de computer gegenereerde composities zijn opgebouwd uit rasters, lijnen en andere grafische elementen. Soms ogen deze composities gecontroleerd en ontwikkelen ze zich traag, soms ontstaat schijnbare chaos met heftige visuele effecten.

Kok en Deiman geven een geluidsperformance tijdens de opening.
www.tomkok.com
www2.hku.nl/~jan-will


< terug